Nagelfolie

Eftersom det inte är så många som pysslar med nagelfolie tänkte jag dela med mig av lite tips. Jag har hållit på med det i ett antal år nu och kommit på några saker som gör det lättare att få till det bra.

* Måla alltid nageln med ett nagellack i en matchande färg först. Oftast får man inte folien att fästa över hela nageln, men på det sättet gör det inte lika mycket.

* Vänta till lacket under är torrt innan du applicerar folien. Och då menar jag helt torrt. Är det bara yttorrt kommer det att lossna när du tar lyfter av foliens plastskikt.

* Måla ett så tunt och jämnt lager lim som möjligt. Undvik att det pölar sig eller blir tjockare på vissa ställen, då torkar det inte där vilket resulterar i att folien inte fäster.

* Limmets torktid är kinkig. Det måste ha torkat så det är helt ogenomskinligt, men det får inte ha blivit för torrt, så vänta inte för länge med att applicera folien efter att det blivit genomskinligt. Undvik att ta på ett lager lim till om det hunnit torka, det blir bara tjockt och eländigt och folien kommer inte att fästa. Det är bättre att tvätta bort limmet och börja om.

* Gör en nagel i taget när du är ny på det här med folie. Då får du bättre kontroll över hur lång tid limmet har torkat och riskerar inte att ha flera naglar samtidigt som behöver få folie på sig.

* Använd gärna ett överlack som är anpassat till nail art innan du lägger på ditt vanliga snabbtorkande överlack. Snabbtorkande överlack kan både skrynkla ihop folien och smeta ut färgerna. Picture Polish har ett underlack som ska göra det lättare att ta bort glitterlack, Revolution, och som också funkar väldigt bra som överlack över folie eftersom det inte skrynklar till folien. Det gör dock att manikyren inte håller så bra, så det som funkar bäst är att applicera två lager Revolution, låta det torka riktigt ordentligt (t ex över natten) och sedan applicera ett vanligt (inte snabbtorkande) överlack.
Du kan också testa att använda ett gellack av den sorten som man härdar under en UV-lampa. De brukar inte skrynkla ihop folien, och när jag har testat så kan jag bara dra bort gellacket och folien från det färgade lacket under när det börjar bli slitet, så jag har sluppit den jobbiga borttagningen av gellacket.

* Gammalt lim funkar inte bra. Det håller visserligen väldigt länge och är extremt drygt, men när det börjar bli lite klumpigt funkar det inte så bra så då är det dags att slänga det. F ö ska man använda speciallim till folie, det funkar inte med vad som helst. (Fast maken tycker det ser precis ut som trälim, så jag kanske borde testa om det funkar med trälim istället… 😉 De som säljer folie brukar också sälja folielim.

* Om du ska ha folie över ett ljust lack kan det vara svårt att se när limmet har blivit transparent och därmed är lagom kladdigt. Ett sätt att lösa det på är att blanda i lite akrylfärg i limmet innan du applicerar det, så ser du det bättre.

Till sist en tutorial som visar hur man gör. Tyvärr är den på franska med sporadisk engelsk text. Det fanns en bättre tutorial på YouTube förut, men den verkar ha tagits bort. Den här visar dock rätt bra hur det går till även om man inte förstår franska…

 1. hej, hur länge håller det??

  Gilla

 2. Eftersom man täcker det med överlack brukar det hålla nästan lika länge som en vanlig manikyr. Folien blir ju förstås sliten före lacket eftersom den är överst, men det nöts inte av eller så. Fast jag kanske ska tillägga att jag är rätt petig med att byta lack så fort det blir en aning slitet, så mina manikyrer sitter oftast max 3-4 dagar.

  Gilla

 3. Sandra Lindström

  Tack så mycket. Nu fattar jag vad nagel folie är. Kan man köpa det som privat person?
  Jag är en amatör så det skriker om det. men vill ändå prova på något nytt.

  Gilla

 4. tack för tipsen, sitter just nu med folien, men undrar nu vilket överlack jag kan ta, suck, har bara sv och nail pattern boldness-digital flash.

  Gilla

 5. Åh, nu vet jag äntligen vad nagel folie är, tack! 🙂 trodde det skulle vara supersvårt så har inte ens kollat upp det, men det ser ju inte allt för svårt ut ändå 😀 kräver väl lite träning om man ska bli bra på det men ändå 😉

  Gilla

 6. Jag har MASSOR av olika foil jag har köpt via ebay (olika försäljare). Antingen är det foil’en som är kass, eller limmet, eller jag…. Kan INTE få det att fästa. Har testat två olika lim, men inget funkar. Blir så sugen varje gång jag ser klipp på YouTube eller får en annan blänkare om det. Och så testar jag igen, och det blir bara pannkaka. Nu har jag beställt ytterligare ett nytt lim från Nagelgiganten, där jag beställer en del annat smått och gott. Hoppas på bättre tur.
  Kan tillägga att mina foil’s inte har den ”papperslika”/beige baksidan som på filmen. Det är mer som matt folie.
  Någon annan som varit utsatt för detta????

  Gilla

  • Folie kan vara olika bra och se lite olika ut. Jag gillar de från No1NailArtShop på eBay, och även de som EdgyPolish säljer är bra. Mitt lim är från No1NailArtShop, tror jag. Generellt sett är folier som man får i små burkar ofta bättre än de som säljs som lösa blad – tycker jag i alla fall. Jag tror faktiskt att de torkar lite om de förvaras öppet, och därför blir svårare att applicera.
   Annars kan jag tänka mig är problemet är att limmet antingen är för blött eller för torrt. Du ska applicera limmet precis när det har torkat så det är genomskinligt, inte när det fortfarande är vitt och inte heller när det har torkat för länge.

   Hör gärna av dig om du får ordning på det!

   Gilla

 7. hej! jag har inga problem med att få folien snyggt över nageln och drar två lager genomskinligt nagellack över et färdiga resultatet. men det skavs bort jättelätt ändå. vad gör jag för fel?? Är noga med torktiden. gör det skillnad med UV-LAMPA? JAG låter det lufttorka.

  Gilla

  • Det är svårt att veta. Har du provat med olika överlack? Numera finns en del överlack som är anpassade till nail art och som kan funkar bättre än vanliga överlack.
   UV-lampa funkar bara om överlacket du använder är gjort för att härdas med UV-ljus, så om du använder ett vanligt överlack så kommer det inte att hjälpa. Jag har inte tyckt att det har hållit så jättemycket bättre när jag har lagt på ett UV-härdat gellack överst eftersom det lagret inte fäster mot det vanliga lacket och folien som jag har under. Det brukar ramla av efter ett par dagar, så jag tycker inte det är värt pengarna att investera i UV-lampa enkom för den sakens skull.
   Hur fort skavs det av för dig? Jag tycker att tipparna oftast blir skavda efter ett par dagar hur jag än gör. Det är nog oundvikligt eftersom folien sitter ytterst på nageln, så när överlacket skavts bort så är det folien som skavs härnäst. Det kan förstås hjälpa att lägga på ett till lager överlack varje eller varannan dag för att kompensera för det som slits bort.

   Gilla

 1. Ping: Ciaté Very Colourfoil | Nageldraken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: