Hur man smörar för en leguan…

Idag inköptes lite kruksallad för att glädja den lilla draken. Vi petade ner dem i hennes lilla vattenfall (som plaskar så mycket att det oftast är avstängt) och satte dit henne. Det var mycket uppskattat. Hon glufsade i sig de yttersta bitarna av de flesta bladen, och när hon var mätt satte hon sig istället i salladen. Och grävde lite i reptilbarken bredvid så salladen blev lite barkig och mysig. 🙂 Men det var roligt att se henne glufsa!

 

Annonser

Posted on januari 19, 2011, in Katla. Bookmark the permalink. 6 kommentarer.

 1. Åh, vad fin hon är och vad nöjd hon ser ut!

  Gilla

 2. Jo, det var populärt med salladsbuffe! Man måste ju skämma bort henne lite ibland…

  Gilla

 3. Jag skulle faktiskt gärna vilja ha en sån där sötnos men det passar sig inte nu. Kanske när barnen blir större.
  Kan du inte göra ett OTinlägg om drakar någon gång? Hur de lever, sköts, karaktärsdrag, livslängd och så? Med massor av bilder förstås

  Gilla

  • Kul att du tycker hon är fin! Hon är ett jättemysigt husdjur, men hon är nog ovanligt snäll.

   Visst kan jag skriva lite mer om leguaner i ett inlägg! Tills vidare kan du läsa det här inlägget, där jag skrev lite om leguaner: https://nageldraken.wordpress.com/2010/07/23/pigg-sommardrake/

   Det finns också flera sidor på nätet med bra info om leguaner. Den mest välkända är nog Melissa Kaplans: http://www.anapsid.org/iguana/index.html. Vår veterinär har också skrivit en hel del på klinikens hemsida: http://www.malarensmadjur.se/Skotselleguan.htm (Där finns också en bild på stackars Katla när hon vaknade upp efter att ha blivit opererad.)

   Det viktigaste att tänka på innan man bestämmer sig för att skaffa leguan är dels att de kan bli riktigt stora och tar mycket plats (en vuxen hane kan bli två meter lång) och dels att de inte är tama från början utan måste tämjas. Det tar ofta uppemot ett år av daglig hantering innan man får en ung leguan hyggligt tam. Jag rekommenderar att man tar över en vuxen leguan om man vill ha en. Det finns många som behöver nya hem, och då kan man se till att man får en som redan är tam. Man ska akta sig för leguaner som inte har hanterats, de kan vara mycket aggressiva och svåra att ha att göra med.

   Gilla

 4. Smart att ta över en vuxen, det hade jag inte tänkt på.

  Gilla

  • Det var det vi gjorde, så jag tycker det var jättebra. Katla var redan snäll och tam när vi fick henne. Hennes tidigare ägare hade fått ägna ett år åt att hantera henne tre gånger om dagen fast hon piskade och bets och inte ville det, innan hon blev hyggligt tam.

   Dessutom är jag egentligen tveksam till att stödja avel av leguaner i Sverige genom att köpa en unge. De passar egentligen inte i Sverige och det finns så många misskötta leguaner. Särskilt förr köpte tydligen många små leguaner utan att fatta att de dels inte är gosiga från början, dels kräver noggrann skötsel och näring och dels blir jättestora. Min veterinär har fått avliva många leguaner som varit så aggressiva att de inte har gått att hantera eller felnärda/felskötta. De vill ju ha det varmt och fuktigt och det är svårt att återskapa i Sverige. Katla får bada varje dag, ofta några timmar i taget, och har ändå svårt att ömsa ibland. Och så måste man läsa på så man ger dem rätt mat och inte gör dem sjuka.

   En vuxen leguan tar inte så mycket tid att ta hand om, men det är ett stort ansvar och man måste läsa på så man vet vad man ger sig in på. Och se till att försäkra djuret och ha koll på var närmaste veterinär som kan reptiler finns (det finns bara en handfull i Sverige som vet något om leguaner).

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: