Friskförklarad Katla!

I torsdags var vi på återbesök med Katla hos veterinären igen. Nu har hon fått antibiotika i 2+2+3 veckor, så nu hoppades vi verkligen att hon skulle vara frisk. För er som inte läser min blogg regelbundet har hon haft en envis bakterieinfektion under hela sommaren och hösten. Hon har inte varit så väldigt påverkad av den, men man vill ju att hon ska vara frisk! Efter sedvanlig kamp gav hon ifrån sig några droppar blod (leguaner kan kontrahera blodkärlen i svansen – något Katla behärskar till fulländning! ;-)) och det såg så mycket bättre ut att hon kan anses vara frisk och inte behöver behandlas mer. Skönt!

Jag tog inga bilder hos veterinären, men däremot fick jag med mig ett av Katlas blodutstryk hem! 🙂 Jag har disputerat inom cellbiologi/immunologi, och undervisade under sex år i histologi för biomedicinare, läkarstudenter mm, så jag tyckte att det skulle vara jättespännande att se hur leguanblod ser ut! Och det är verkligen otroligt annorlunda mot människoblod. (Det nog på plats med en varning för extrem nördighet ungefär här! ;-)) Vi tittade på en del bilder i en bok hos veterinären, och det är otroligt fascinerande hur olika blod ser ut i olika reptilarter. Det är mycket större skillnad än mellan olika däggdjur. Jag fick se bilder på kaninblod, och det såg i princip likadant ut som människoblod. Min gissning är att det troligen har att göra med att reptilerna har varit separerade som arter mycket längre än de flesta däggdjursarter och att de därmed hunnit utvecklas åt olika håll.

Jag tog med blodutstryket till jobbet i fredags och tog några bilder av det. Praktiskt att ha tillgång till ett histologiskt lab! 😉 Jag visade det också för några kollegor och var nördigt förtjust och fascinerad.

Katlas blod!

Den mest markanta skillnaden är att erythrocyterna (de röda blodkropparna, de allra flesta cellerna i bilden) är ovala och har kärnor! Hos människor har erythrocyter ingen kärna och är helt runda (se bilderna nedan). Tydligen är det så här hos alla reptiler, men det skiljer mycket i utseendet hos de vita blodkropparna. Om ni jämför med bilden på människoblod nedan (som är tagen i högre förstoring, så ni kan inte jämföra storleken) så ser ni samma typ av cell som i övre vänstra hörnet av bilden på Katlas blod. (En typ av granulocyt som kallas heterofil hos reptiler och neutrofil hos människor. Dessa celler är viktiga i immunförsvaret eftersom de bl a äter upp bakterier.) Hos människor har den ljust blåaktiga granulae (små ”bubblor” med diverse ämnen som behövs för dess funktion) som knappt syns, medans Katlas granulocyter har nästan orangeaktiga granulae – vilket nästan ser ut som människors eosinofila granulocyter (bilden längst ner), en annan typ av granulocyter som bl a aktiveras i allergi och som försvar mot parasitinfektioner.

Människoblod med neutrofil granulocyt.

Människoblod med eosinofil granulocyt.

Ok, nu har jag nördat loss lite – jag hoppas ingen dog av tristess, men jag tycker det är otroligt häftigt att det är så tydliga skillnader även nere på cellnivå! Hon är ett häftigt djur, min lilla drake! 🙂

Annonser

Publicerat på december 26, 2011, i Katla. Bokmärk permalänken. 11 kommentarer.

 1. Jätteintressant tycker jag! Det är så spännande med allt man lär sig av att läsa nagelbloggar 😀

  Gilla

 2. Otroligt! Jag hade väl anat att reptiler är speciella, men det här var ju enormt spännande. Skönt för Katla att äntligen vara frisk.

  Gilla

 3. Fantastiskt blod! Skulle bli en asläcker tavla! och skönt att hon är frisk!

  Gilla

 4. Vad roligt att den lilla snuttan är frisk! Måste vara den bästa julklappen:)

  Gilla

 5. Så kul att ni gillade att få se hennes blog. Det kan kanske vara så att jag har den enda nagelbloggen som även ger histologilektioner… 😉

  Det är verkligen skönt att hon är frisk också, förstås! Hon verkar ju inte ha mått så dåligt, men det är jätteskönt att slippa ge henne mer antibiotika och utsätta henne för veterinärbesök.

  Gilla

 6. Inte ett dugg nördigt utan väldans fascinerande 🙂 Och vad skönt att Katla är frisk igen – det är jobbigt när husdjur är sjuka (strunt samma vilken sort de är) för dom kan ju inte direkt berätta vad som är fel.

  Gilla

  • Så bra att du tycker det! En del av mina vänner skakar bara på huvudet åt mig när jag går igång på såna här saker. 😉
   Ja, det är skönt att hon är frisk. Leguaner är dessutom rätt luriga, för de döljer ofta väldigt väl när de inte mår bra. Hade vi inte känt henne rätt väl vid det här laget hade vi kanske inte ens märkt något.

   Gilla

 7. Skönt att hon är frisk igen! Jag tycker bara att det är intressant att få veta mer om blodkropparna.

  Gilla

 8. Åh, det här gillade jag! Jag har aldrig sett reptilblod över huvud taget men är utbildad inom humanbiologi. Så coolt med skillnaden både på erytrocyter och granulocyter! (nörd-varning här också :-p )
  Grattis till en frisk Katla!

  Gilla

  • Humanbiologi – innebär det Linköpings biomedicinprogram? Jag är ju biomedicinare i grunden, fast från Uppsala. 🙂 Det är faktiskt riktigt häftigt att det är så stor skillnad mellan arterna! (Det kan hända att våra läkar- och biomedicinarstudenter kommer att få titta på Katlas blod framöver som jämförelse och allmänbildning!)
   Och tack för grattiset – det är skönt att hon mår bra nu!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: