Det där med lämplig leguanmat…

Leguaner är renodlade vegetarianer, och de ska inte få i sig något animaliskt protein alls, för då kan deras njurar paja. Tydligen vet inte Katla om det här, däremot, och brukar slänga lystna blickar på våra skinkmackor och annat som definitivt inte är lämpligt som leguanmat. För några veckor sedan hade vi en slö söndagslunch i soffan och åt rester av gårdagens fläskfile med Katla som sällskap när hon började visa väldigt tydligt att hon också ville äta fläskfile.

Först började hon bara slänga glupska blickar på husses händer och försökte smaka lite på dem…

DSC05167

Sedan började hon klättra efter hans fläskfile. Hon får verkligen en extremt lång tunga när hon är riktigt sugen.

DSC05178

DSC05176

DSC05179

Vi tyckte däremot att det var lite bättre att hon åt sin sallad om hon nu var så hungrig, och den dög tydligen också.

DSC05182

DSC05183

DSC05186

När hon var mätt och nöjd hittade hon en solstrimma att mysa i. Hon har börjat gå ut ur terrariet för att sitta och sola på dagarna. Hon ser otroligt söt och nöjd ut när hon sitter i solen på golvet. Lite av ett vårtecken, faktiskt! Hon börjar bli klart piggare nu när hon får mer ljus på dagarna.

DSC05250

Det här illustrerar däremot att det där med att djur vet instinktivt vad de bör eller inte bör äta är en myt. Eller, det kan nog stämma när de är i sin naturliga miljö, men Katla har absolut ingen koll på vad som faktiskt är bra för henne att äta eller inte. 🙂

 

Iguanas should eat a strictly vegetarian diet. They can actually die of kidney failure if they eat animal protein , so that is really a very bad idea. Katla does not know this, though. Me and my husband had a nice slow Sunday lunch a couple of weeks ago with Katla in the couch next to us. She showed very clearly that she was very hungry and wanted some of our pork file… She got salad instead, which she ate a little reluctantly, but it was obviously ok even if it didn’t smell as good as the meat. After that she found a nice ray of sun on the floor  and spent some time sunbathing. She has started leaving her terrarium during the day to enjoy the sun that has recently returned to Sweden. Finally, a true sign of spring! 🙂 

 

Publicerat på mars 23, 2013, i Katla. Bokmärk permalänken. 8 kommentarer.

 1. Hihihi, vad söt hon är 🙂

  Gilla

 2. Hon är ju för söt! Och jag förstår henne, jag skulle också vilja ha fläskfilé framför sallad. Eller kanske helst en kombination av båda.

  Gilla

 3. Lol! Vad rolig hon är!
  Min katt är likadan! Gnager på allt möjligt giftigt om man inte passar henne!

  Gilla

 4. Naww vad söt hon är! Så det är inte bara pälsdjur som tigger mat =)

  Gilla

 5. Underbart inlägg. Det där med att inte veta vad man bör äta stämmer ju på oss människor också, tänker jag som ätit alldeles för mycket kladdkaka idag…

  Gilla

 6. Men söt-filuren. 😀

  Gilla

 7. Cactus: Det tycker jag också! 🙂

  Sminkan: Visst är det en helt rimlig prioritering, faktiskt? Särskilt som hon aldrig får fläskfile…

  Little Miss Nailpolish: Ja, djur har verkligen inte alltid så bra självbevarelsedrift. Katla ägnar sig också åt kamikazehopp från sin hylla ibland.

  Lacky Corner: Det gör mig glad att du tycker det!

  Roxcat: Verkligen inte! När hon är riktigt hungrig står hon nedanför en och krafsar på ens fötter när man gör mat åt henne. Eller slickar lite hungrigt på dem. Man ska inte ha gröna tår då. Grönt = mat i hennes värld… 😉

  Ellika: Precis! Vi har inte mycket till självbevarelsedrift, vi heller! 🙂

  Gelic: 😀

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: