Katlarapport

Det var länge sedan jag skrev något om Katla, min söta lilla gröna leguan. Det har en enkel förklaring – hon har inte gjort så mycket. 🙂 Hon är inne i en period just nu när hon tillbringar så mycket tid hon bara kan med att sova i vår säng. Ofta när vi kommer hem från jobbet ser det ut så här:

Lyfter man på kudden ligger det en mycket platt och mycket nöjd liten drake där.

Observera hur taggarna har lagt sig åt sidan av tyngden från kudden. Hon föredrar oftast att ligga under någon av våra tunga tempurkuddar och då blir hon lite tillplattad. Ibland föredrar hon dock att knöla in sig under våra duntäcken. Igår när vi kom hem stack det bara fram en liten ödlenos under berget med täcken (Ja, vi brukar slarva med att bädda på morgonen… :-)) Så här söt var hon:

När jag tog upp henne ur sängen på kvällen för att lägga tillbaka henne i terrariet var hon väldigt sömnig och gosig och somnade på min mage under en filt istället. Och vid nästa försök att lägga henne i terrariet (när jag skulle gå och lägga mig) var hon inte alls med på noterna och klättrade upp på mitt huvud istället för att lägga sig på sin hylla. Så jag veknade och lät henne sova i sängen med mig. Hon ligger oftast raklång längs med mitt ben under täcket, ibland med huvudet på min ankel, och är ganska sval och trevlig att ha i sängen. Hon är ju växelvarm så hon uppskattar min värme och jag uppskattar att hon stjäl lite av den så jag inte blir för varm (särskilt nu på sommaren).

Hon är en ganska sävlig typ vanligtvis, men så börjar hon ju bli lite till åren också. Hon är förmodligen runt 10 år gammal. Inte för att jag vet exakt hur gamla leguaner kan bli, uppgifterna varierar mellan max 10 och max 20, och den äldsta jag hört talas om blev 29, men hon har hur som helst uppnått en respektabel ålder. Hon verkar dock må prima, så vi hoppas att hon ska få vara med oss länge till. (Om någon vill veta mer om leguaner har jag skrivit en del om det här. Det finns också många bra sidor på nätet man kan läsa på, t ex Melissa Kaplans. Tilläggas bör att Katla verkar vara osedvanligt snäll och vi hade tur att få ta över en färdigtämjd och mycket social leguan. Alla är inte så goa som hon…)

Vi har försökt aktivera henne lite genom att ta ut henne på vår innegård några gånger i sommar. Det gillar hon skarpt och dessutom är det nyttigt för henne att få lite riktigt solljus på sig. Så här stilig är hon då:

Visst syns det att hon tycker att hon äger innegården?

Man får vara på sin vakt så hon inte klättrar upp i träd bara. Det brukar gå bra att hänga med på däremot eftersom hon funderar noga på saken innan hon kastar sig upp i träden. Då lägger hon huvudet på sned och ser lite pillemarisk ut.

Det som är roligast med att ta ut henne är att hon blir så alert och verkligen ser ut som en liten drake. Hon får liksom en annan skärpa i blicken.

I haven’t written about my darling green iguana in a while. Actually, she is part of the name of the blog (”nageldraken” means ”nail dragon” in Swedish), but lately she has spent most of her time sleeping in our bed, so there has not been that much to write about. She usually prefers to sleep squashed underneath our heavy pillows with only the tail sticking out, but yesterday she slept under our down covers with only the nose outside. She is getting a little old (10 years), so I guess she needs a lot of rest. Or maybe she’s just lazy and likes our bed… 🙂

We have however taken her out a couple of times now during the summer. It is very good for her to get some real sunlight, and she really likes it. We just have to watch so she doesn’t climb any trees. That is usually quite easy though since she leans her head to the side and thinks about it for a good long while before she jumps up onto the tree.

If anyone wants to learn more about iguanas there are a lot of good sites and books, but I recommend Melissa Kaplans Green Iguana Care Collection. Iguanas are not easy pets, they are quite sensitive and can get very ill and die if they are not properly fed and are kept in the right environment. They also need to be socialized from a young age or they can get very aggressive and potentially dangerous. We were lucky to get Katla when she was an adult. Her previous owners had done a very good job socializing her and she is an exceptionally nice and even cuddly little dragon. She even sleeps with us sometimes, laying along my legs under the covers.

Annonser

Publicerat på augusti 4, 2011, i Katla. Bokmärk permalänken. 13 kommentarer.

 1. Åh! Hon är så söt att jag vill krypa in i datorn och pussa! 🙂

  Gilla

 2. Hon är så himla söt! 🙂 Roligt att hon är så tam och nöjd också. Och snygg ute i gräset! Jag vill som Mrs Data krypa in i datorn >_<

  Jag och sambon är mycket sugna på en leguan, men tycker det är nog djur i lägenheten just nu (orm, leopardgecko och hamster). Leopardgeckon är svårflörtad. Hennes förra ägare hanterade henne väldigt lite, vilket innebär att hon är skeptisk till oss 😦

  Gilla

  • Åh, jag förstår problemet. Leguaner är ju dessutom väldigt utrymmeskrävande. En fullvuxen ska ju egentligen ha ett två kvadratmeter stort terrarium. Katlas är tyvärr lite mindre, men å andra sidan får hon gå fritt i lägenheten, så hon verkar må bra ändå.
   Hoppas leopardgeckon går att övertyga om att ni är snälla. Jag har förstått att det inte är så lätt att tämja vuxna reptiler, men att det går. Själv tycker jag det var bra att ta över Katla som vuxen när någon annan redan gjort grovjobbet och fått henne tam och snäll.
   Roligt med en till reptilägare, berätta gärna mer om dina djur! Vad är det för orm du har?

   Gilla

   • Precis, det känns inte okej för djuren om de blir fler just nu. Dock letar vi ju efter hus, så kanske i framtiden. 😉 Tidsmässigt går det jättebra då alla är lättskötta, men plats börjar bli skralt.

    Jag hoppas också det. Men med babysteps verkar det gå, om än sakta. I början fräste/kväkte geckon (Greta) åt oss om man kom för nära. Nu är hon lugnare och klappa går bra, men hon vill inte bli lyft. Det är lite synd när man tar vuxna djur, ofta säljs de ju pga ”tappat intresse”, men samtidigt så vet jag att hon har det bättre hos oss och hon har många år kvar om hon får vara frisk. Tror inte hon fick rätt miljö heller förut och inte så bra kost. Hon hade tex ”ömsrester” på tårna ett bra tag när vi tog över henne (vanligt problem för geckos om de inte får nog med fukt, kan gå illa).

    Ormen är en mjölksnok, superfin. Exakt underart är jag osäker på, men den är röd i botten med ganska smala ränder i svart-vit-svart. Min sambo har haft den sedan den var bäbis och nu är den väl ca 8 år tror jag, oklart kön. Mycket snäll om man själv är lugn, som med de flesta djur I guess 🙂

    Jag älskar alla djur, med eller utan päls, med undantaget spindlar. Men då sambon är allergisk är den maximala mängden päls ungefär en guldhamster. Så det blev en guldhamster när jag fick akut päls-abstinens, haha. Han heter Hamilton och är ovanligt chill för en gnagare.

    Nu blev det mycket, men när jag börjar prata djur kan jag hålla på hur länge som helst… 🙂

    Gilla

    • Hehe, jag förstår dig, jag älskar också djur! Tyvärr är min man allergisk mot alla pälsdjur, vi kan inte ens ha en liten hamster. Jag hade hamstrar när jag var liten, och de är rätt trevliga små djur! Jag hade några som blev riktigt keliga. Min mamma föder upp katter, så jag får mitt pälsbehov tillfredsställt den vägen i alla fall, och Katla är ju faktiskt gosig! Jag trodde inte reptiler kunde vara det innan vi fick hem henne. 🙂

     Det är verkligen synd att det verkar vara så vanligt att folk köper reptiler och sedan inte har tiden och orken att ägna sig åt dem så de inte blir ordentligt tama. Men det brukar väl gå att få dem tamare om man bara är tålmodig, så Greta kanske blir charmad av er så småningom! Det låter ju som att ni är på rätt väg i alla fall! Tur för henne att ni tog hand om henne!
     När det gäller leguaner verkar det däremot finnas flera som säljs just för att ägaren inte har plats längre, i alla fall om man ska tro annonserna, men som är tama och fina. Många gånger kan jag tänka mig att det är när folk börjar plugga eller flyttar till annan ort. Så ni kanske kan hitta en gosedrake när ni väl fått tag i ett hus!

     Gilla

 3. Åh vad söt hon är, så kul att se dessa små uppdateringar 🙂

  Gilla

 4. Jag vill också ha en egen liten drake! Som är sådär snäll och go förstås…

  Gilla

 5. Honi: Kul att du uppskattar dem! Och jag håller med om att hon är förfärligt söt… 🙂

  Sarah: Ja, det är ju det som är kruxet… Men du kan hålla lite koll på Blocket, det finns oftast några leguaner där som behöver nya hem och några av dem verkar vara tama. (Man ska nog akta sig för de som beskrivs som snälla men med tillägget att man inte kan ta ut den från terrariet och liknande. Och är de äldre än ca ett år så bör de vara handtama om man har hanterat dem rätt.) Ibland har jag själv svårt att stå emot frestelsen att fylla hemmet med fina leguaner, men jag tror inte Katla skulle uppskatta konkurrensen.

  Gilla

 6. Vad roligt att få läsa om henne igen! 🙂 Kul att få se bilder också, särskilt som jag saknar att ha ett husdjur väldigt mycket.

  Gilla

 7. Åh, vad hon är fin!! Underbara bilder!

  Gilla

 8. Din lille drage er bare helt utrolig søt, herlige bilder 🙂

  Gilla

 9. Helga, Sminkan och Frk. Fargerik: Det är så roligt att ni också tycker att hon är söt! Det gör mig glad!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: