Veterinärbesök

Idag var vi iväg med Katla till veterinären. Det har inte varit något allvarligt fel på henne, men hon har varit lös i magen till och från i några månader och det var länge sedan vi var där, så det kändes som en bra ide att få en allmän hälsokontroll. Katla gillar *inte* att vara där. Hon blev ju steriliserad i två omgångar för ett par år sedan (hennes äggstockar återbildades så vi fick göra om steriliseringen efter ett år), och hon känner igen sig. Så fort vi kom in i undersökningsrummet blev hon alldeles stel, blåste upp haklappen och tappade färgen på huvudet så hon blev alldeles gråvit (det händer när hon är stressad). Men hon var så snäll! Stel som en pinne och inte glad alls, men hon gjorde inget! Hon ville inte alls ställas ner på undersökningsbordet utan försökte fly till husse istället. Dessutom känner hon ju igen vår veterinär, som inte är någon favoritperson direkt. Men hon försökte inte bitas eller något sånt utan lät sig undersökas. Hon var inte förtjust i att behöva ge blodprov och sprattlade en del (och väste lite när det stack till), men hon var jätteduktig. Och när allt var klart och vi satt i väntrummet och väntade på att direktreglera kostnaden mot försäkringsbolaget så var det ganska roligt att vara ute och röra på sig lite ändå. Då satt hon på husses axel och såg rätt nöjd ut:

…Fast lite på sin vakt var hon allt…

Vår veterinär heter Marianne Tornvall och jobbar på Mälarens Smådjursklinik. Hon är jätteduktig och trevlig och kan väldigt mycket om leguaner. Det finns inte så många reptilveterinärer i landet, men eftersom de flesta veterinärer inte får lära sig så mycket om reptiler under utbildningen så är det värt att leta upp en specialist.  Vi har turen att ändå inte ha så långt till veterinären, det tar ca 25 min med bil att köra dit från Uppsala, vilket får betraktas som helt ok. (Det är lite konstigt, men det finns faktiskt ingen reptilspecialist på Ultuna, eller fanns inte för några år sedan i alla fall.) Innan Marianne flyttade dit jobbade hon i Roslagstull, vilket var betydligt längre och bökigare att ta sig till. Nu slipper vi ju bilköer! Dessutom är det en väldigt fräsch och fin klinik och vi har fått ett jättebra bemötande där varje gång vi varit där. (Så lite gratisreklam har de absolut förtjänat!)

Katla och husse på väg hem.

När man är Katla finns det i alla fall en stor fördel med att åka till veterinären – man får åka bil, vilket hon verkligen gillar! Hon brukar hänga på dörren eller ligga i vindrutan och titta ut och blir väldigt pigg!

Iakttar den stiliga leguanen i backspegeln.

Och så till slut en liten predikan: har ni djur så måste ni ha dem försäkrade! Vi har tjänat in kostnaderna för Katlas försäkring många gånger om. Nu är det i o f s väldigt billigt att försäkra en leguan, vi betalar runt 600 kr/år på Agria, men man tjänar in det fort! Besöket idag med undersökning, avföringsprov och blodprov skulle ha kostat drygt 2000 kr om vi varit oförsäkrade, nu räckte det med att vi betalade hälften, vilket inkluderade självrisken. När vi opererade henne tror jag hela kalaset gick på runt 12 000 kr, varav försäkringsbolaget betalade 3/4. Det är så värt det! Man vill ju verkligen inte behöva avstå från att behandla sitt husdjur av ekonomiska skäl.

Jag skriver igen när vi har fått provresultaten, men det är förmodligen inget allvarligt. Hon kanske har lite för mycket parasiter och behöver avmaskas eller så. Hon är ju lika pigg som vanligt (eller lika slö, kanske…), så hon verkar inte direkt sjuk.

We took Katla to the vet today. She is probably not seriously ill, but her stomach has not been that good lately and it was a long time since she got a general checkup, so we thought it couldn’t hurt. She does *not* like being there, though! She recognizes the examining room and got very stressed jus by being there, but she was really good and allowed herself to be examined. And afterwards, when she got to sit on her master’s shoulder and check out the waiting room, she was quite satisfied. But the best part was that she got to go by car, which she really likes! She looks out the windows, climbs around and gets very active!

Annonser

Publicerat på september 19, 2011, i Katla. Bokmärk permalänken. 5 kommentarer.

 1. Asså ååh, jag är så glad att jag hittade din blogg så jag kan se på fina bilder på ett så häftigt djur! 🙂 (Och dina naglar såklart, men jag är ju faktiskt svagare för djur än nagellack 😉

  Gilla

 2. Alltså Katla… Jag har sagt det förut, men hon är ju så söööööt! Gillade verkligen bilbilderna på henne, man kan se att hon trivs.
  Nu håller jag en tumme eller två för att hon mår bra.

  Gilla

 3. Underbara djur! Jag älskar ödlor. Toppen med en blogg som kombinerar båda!

  Gilla

 4. Vad kul att ni gillar min blogg och Katla! Jag tycker ju hon är världens finaste leguan, så det värmer att fler tycker att hon är söt!

  Gilla

 1. Ping: Mer antibiotika till Katla « Nageldraken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: