Bröllopsdag!

Idag är det precis ett år sedan jag och maken gick åstad och gängade oss till slut. Jag kom aldrig fram till att skriva något om det då, så jag tänkte göra det nu istället (bättre sent än aldrig!).

Vi gifte oss i Prag. Många har undrat varför eftersom ingen av oss är tjeck, och det finns många skäl. Främst för att det är vår favoritstad. Vi hade faktiskt Prag som favoritstad båda två långt innan vi ens träffade varandra. Sedan bidrog det också att det är billigare att gifta sig där, så vi kunde faktiskt kosta på oss att anlita en bröllopsarrangör och att gifta oss på ett slott. Det var helt suveränt att ha en arrangör (vi använde Pragueweddings)! Det gjorde att vi båda kunde koppla av under bröllopsdagen och låta Magda, vår koordinator, lösa alla kaossituationer som uppstod. Fast det var inte så många, lite allergitrassel och några borttappade släktingar bara. Men det var väldigt skönt att lämna allt praktiskt jox till någon annan och bara kunna njuta av dagen.

Bröllopsdagen började med att vi packade in alla släktingar och vänner (ca 50 pers hade rest ner till Prag för att fira med oss) i minibussar och oss själva i en fin veteranbil och åkte ut till slottet Konopiste, där vigseln ägde rum. Konopiste ligger ca en timmes resa utanför Prag och är ett riktigt sagoslott!

Själva vigseln ägde rum i slottskapellet, men var borgelig. Ytterligare en fördel med att gifta sig i Prag – de har borgeliga vigselceremonier som tar mer än 2 minuter. Vår vigsel tror jag tog runt 25 min, så det kändes som att det verkligen var något. Min mans bästa vän spelade en jämtländsk brudmarch på fiol som intågsmusik (vilket anknöt till att vi båda älskar Jämtland). Vår vigselförrättare höll ett jättefint tal, som lyckades vara personligt fast han bara träffat oss en gång tidigare. Han såg verkligen ut som en riktig tjomme, men han var helt suverän som vigselförrättare! Sedan sjöng några andra vänner ”Visa vid midsommartid”, vi skrev på vigselbevisen och som uttågsmarsch spelade vi ”United” av Judas Priest. Det var faktiskt en strålande bra slutkläm, som kändes väldigt passande och lyfte stämningen flera snäpp på en gång. Dessutom en sjukt bra låt! Med rätt passande text om man är lite fri i tolkningen.

Klänningen sydde jag själv av tyg jag köpte i Kina året innan. Jag är inte särskilt förtjust i vitt, så det blev grönt istället. Den var rätt fiffig, om jag får säga det själv, eftersom den var lite demonterbar. Underst hade jag en vit sidenklänning, över det en underbystkorsett i blå brokad, på det den gröna överklänningen med släp och så till slut knäppte jag fast ärmarna med tryckknappar. Det gjorde att jag allt eftersom dagen gick kunde ta av lager för lager när det blev för varmt. Vi gifte oss nämligen en mycket vacker dag, det var 28 grader varmt och strålande sol. Så, lite varmt med flera lager klänning… Jag hade dessutom glömt solskydd och blev lite grillad under lunchen, som hölls i Konopistes rosenträdgård, komplett med spelande påfåglar:

Just det, klänningen var det ja…

Här måste jag också skriva om skorna! Jag lyckades nämligen snoka rätt på Elegant Wedding Shoes, en engelsk firma som syr upp skor efter dina mått i ditt eget tyg! Jag hade precis så mycket tyg över från klänningen att det räckte till ett par skor, och de blev både helt rimliga i pris, jättefina och fantastiskt sköna! Totalt, inklusive frakt av tyg till England och så, kostade de ca 1100 kr, vilket ju inte är så farligt alls, och jag blev så himla nöjd! Jag hade skorna hela dagen, från 10 på morgonen till 2 på natten, och fick inte det minsta ont av dem. Lite plattfotad blev jag väl, men inga skoskav eller något annat obehag. De satt verkligen som gjutna! Tyvärr syns inte klacken så bra på bilden, men de har väldigt söta små pompadourklackar!

Ringarna då… Våra förlovningsringar har vi haft sedan 2006 och när de köptes var tanken på att köpa en likadan ring med små diamanter i när det var dags för bröllop. Jag ledsnade dock lite på förlovningsringen efter något år och eftersom vi då inte lyckades få tummen ur för att gifta oss så satte jag in tre små gröna diamanter i förlovningsringen för att piffa till den. Det resulterade dock i att den inte var helt lätt att matcha med en vigselring, så det blev en ganska enkel vigselring med fem gröna diamanter i.

Bröllopsmanikyren har jag visat tidigare här, så jag skriver inte så mycket om den nu. Det är i alla fall en guldig, delvis transparent nagelfolie över Rescue Beauty Lounge Recycle.

Min frisyr fixade min kompis Lotta. Ursprungligen var det tänkt att en lokal frisör skulle göra det, men efter provuppsättningen så sparkade jag henne. Det såg faktiskt helt förj-ligt ut, inte ens i närheten av vad jag hade tänkt mig. Lottas uppsättning blev mycket bättre! (Även om det innebar en liten improviserad expedition efter hårspray, hårnålar och annat sånt jox dagen innan bröllopet. Sånt är inte helt lätt att hitta i en okänd stad, ska jag säga. Men jag hittade några fina nageldekaler på samma ställe som sålde hårjoxet, så det var inte så dumt ändå!)

Tiaran är f ö från http://www.glamgal.com, närmare bestämt den här. Dem kan jag också varmt rekommendera! Jag beställde några hårnålar samtidigt också, och både tiaran och hårnålarna är fantastiskt fina! Dessutom svarade de snabbt på mail och var väldigt bra att diskutera med när det visade sig att det bara fanns en uppsättning hårnålar i lager (jag beställde två först). Jag hade också lite murgröna i håret för att matcha brudbuketten.

Och tillsammans såg vi ut så här. Maken har en linnekostym som han fick uppsydd åt sig i Kina och en grön fluga som är köpt på eBay (i en färg som matchade min klänning).

Efter en mysig och lyxig mingellunch bland rosor och påfåglar samt kostymklädda kypare och vita dukar på serveringsborden så packades alla in i minibussarna igen för att åka tillbaka till Prag. Vi åkte samma fina veteranbil igen:

Nästa anhalt var en båttur på floden Vltava som flyter igenom Prag. Det var väldigt skönt och svalkande, dessutom blev det ett liten paus, som jag tror fler än jag uppskattade. Det var också några av våra gäster som bara kom till Prag för bröllopet och hade väldigt lite tid att se stan, så vi tyckte det var roligt att kunna bjuda på lite sightseeing också. Eftersom jag inte vill visa bilder på folk som inte gett sin tillåtelse för det är det lite svårt att visa bilder från båten (det var ju liksom folk överallt), men det blir en bild *från* båten istället.

Efter båtturen blev det fest på Restaurang Archibald (vi bodde f ö i hotellet som hörde till restaurangen). Det är det ljusast gula huset i mitten på den här bilden. Vårt hotellrum låg högst upp under taket med utsikt över floden. Så mycket bättre läge går nog inte att få…

Jag har tyvärr ingen bra bild på interiören, så det får bli en kass bild från när vi var på ”inspection trip” innan bröllopet för att bestämma oss för var vi skulle gifta oss. Snubben på bilden är Pragueweddings ägare, som körde runt oss till olika möjliga platser för bröllopet och festen.

Sedan var det fest med sånger, massor av tal, dans inpå småtimmarna (vi hade en svinbra DJ som lyckades få upp alla på dansgolvet) och allmän trivsel! Och en hel del öl, förstås, vi var ju i Prag! (Ytterligare en anledning till att välja Prag var förstås att de har god öl.) Maten var en buffe med traditionell tjeckisk mat. Det var väl inte fantastiskt, men helt ok mat.

Måste bara avsluta med att berätta om tårtan, eller rättare sagt tårtdekorationen. En av mina vänner är lite magiskt bra på godsaker och tårtor och hon gjorde två ursöta leguaner i marsipan som tårtdekoration (tårtan gjordes förstås på plats). De var bara helt bedårande och hon hade dessutom målat röda klor på den ena leguanen (”min” leguan). Så Katla fick vara med lite grann på ett hörn fast hon var kvar hemma i Sverige… 🙂

När det var dags att skära upp tårtan hade f ö både överklänning och ärmar åkt av, så jag var nere på korsett och sidenklänning.

Visst är väl tårtleguanerna helt underbart söta?!

Publicerat på juni 17, 2012, i Bröllop. Bokmärk permalänken. 16 kommentarer.

 1. Grattis på bröllopsdagen! Det verkar ha varit ett riktigt toppenevangemang!

  Gilla

 2. Vilket roligt inlägg att läsa! Och vilka supersöta marsipanleguaner ^^

  Gilla

 3. Grattis på er dag! Vilket härligt bröllop ni verkar ha haft och vad fin klänningen var 🙂

  Gilla

 4. Grattis på bröllopsdagen! Vilken otroligt vacker klänning, du ser helt fantastisk ut på bilderna och väldigt passade för ett slottsbröllop.
  Har varit i Prag en gång faktiskt och är sugen på att åka tillbaka, blev inte så imponerad som jag trott när jag var där men misstänker att det var för att de var slutet på resan och jag hade kuskat omkring i Tjeckien i lite mer än 2 månader….

  Gilla

 5. Mrs Data: Tack! Det blev väldigt bra och jag tror alla hade väldigt trevligt så jag är väldigt nöjd!
  Cactus: Ja, visst är de bedårande! Jag visste ju att hon skulle göra dem men såg dem inte förrän tårtan ställdes fram och kom mig nästan inte för att äta av den för jag hade fullt upp med att gulla med dem!
  Lackycorner: Tack! Kul att du tycker att klänningen var fin!
  Lina: Tack för berömmet, det gör mig glad! Kan förstå att Prag inte var lika imponerande efter två månader i Tjeckien, det är ju så fint överallt där!

  Gilla

 6. Vad fint allt var! Jag gillar att du hade en häftig klänning och inte bara nåt traditionellt vitt 😉 Mysigt att gifta sig i ett slott också! Prag borde man kanske ta och åka till 🙂

  Gilla

  • Tack! Ja, jag/vi är inte så bra på att göra som alla andra… 😉 Vi har varit på så många traditionella bröllop eftersom vi gifter oss rätt sent, så det var kul att göra något annorlunda. Det var faktiskt hans ide från början att göra en grön brudklänning! Och du borde definitivt åka till Prag, det är en jättefin stad!

   Gilla

 7. Vad fint allt var, inte minst klänningen och skorna! Och tårtan, så gulligt och tufft samtidigt, en riktig fullträff!

  Gilla

 8. Och påfåglarna!

  Gilla

 9. Ja, påfåglarna var verkligen pricken över i! De gjorde det nästan lite löjligt lyxigt och romantiskt! 🙂 Men tårtdekorationen blev också väldigt, väldigt bra! Det är tur att man har så begåvade vänner!

  Gilla

 10. Hur har jag missat det här? Vilken klänning!! Du är jäkligt skicklig! Och vilka härliga bilder! Vilket drömbröllop helt enkelt!

  Gilla

 11. Hejsan!
  Ni verkar ha haft ett toppen bröllop i Prag!
  Jag är lite nyfiken på företaget som hjälpte er.
  Var det prisvärt? Fick ni bra hjälp? Hur många gäster hade ni? Vad kostade det ungefär?
  Ja som du märker har jag många funderingar.
  Jag skulle bli väldigt glad om du har möjlighet att maila lite info.
  Tack på förhand
  l.engmark@hotmail.com

  Gilla

  • Hej! Jag har bara bra saker att säga om Pragueweddings! De var proffessionella, trevliga och allmänt bra att ha att göra med. Självklart kostar det att anlita en bröllopskoordinator, men jag tyckte det var värt det, och ett bröllop av samma klass i Sverige hade blivit ohemult dyrt. Dessutom hjälpte de oss med all pappersexercis, som hade varit nästan omöjlig att fixa själva eftersom all information är på tjeckiska.
   Vi hade 50 gäster på vårt bröllop och jag har för mig att det kostade runt 150 000 kr inklusive kostnaderna för vårt boende under bröllopet och inspektionsresan innan, flyg mm. Dvs alla kostnader utom våra kläder och ringar. Men kostnaderna beror ju väldigt mycket på vad man väljer och hur många gäster man har.
   Vi är väldigt nöjda med vårt bröllop och servicen vi fick. Det var otroligt skönt att bara kunna släppa allt och njuta av dagen utan att behöva lösa alla små problem som alltid uppstår. Det du ska tänka på om du funderar på att gifta dig utomlands är att du måste vara beredd på att allt inte blir som du har tänkt dig. Det går inte att ha 100% koll när man övervägande kommunicerar via e-post. T ex blev varken bröllopstårtan, brudbuketten eller bordsdekorationerna precis som vi hade trott och försökt kommunicera, men för oss spelade det ingen roll. Det blev bra ändå och sånt är ju faktiskt inte så viktigt egentligen.

   Jag mailar dig också, men jag tänkte skriva det här ifall någon annan är nyfiken.

   Gilla

 1. Ping: Ozotic Pro Mish Mash 532 « Nageldraken

 2. Ping: Kort paus « Nageldraken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: