Åsiktsödla

Katla är en gammal dam med mycket bestämda åsikter. Till exempel tycker hon ibland att hon får alldeles för tråkig mat och att hon inte borde behöva äta sina tråkiga grönsaker. Om hon fick bestämma skulle hon leva på ruccola och mandariner.

Katla is an old lady with very firm opinions, for example about her food. I she got to decide she would only eat ruccola sallad and mandarins.

Publicerat på februari 3, 2013, i Katla. Bokmärk permalänken. 11 kommentarer.

 1. Efter att ha tittat på filmen meddelar mon son (snart 3) att ”han har mat kvar”

  Gilla

 2. Hihi vilken liten tuffing! 🙂

  Gilla

 3. Kajalpennan: Ja, det var precis det jag sa åt henne också. Hon dissade maten och tyckte inte den var god nog. Åsiktsmaskin… 🙂

  Sofie: Ja, hon är inte någon mesig liten ödla – förutom när hon vill sitta i famnen och kela då… 😉

  Gilla

 4. Åh, jag har saknat den gamla damen 🙂

  Gilla

 5. Hon är så fin! Och klart man ska få ruccola och mandarin när man är gammal tant. Jag förstår henne precis.

  Gilla

 6. Hejsan! jag skriver igen angående leguanen, jag har nämligen några frågor och skulle vara tacksam om du kunde hjälpa mig. Vi har en hona på snart 2 år som nu ska lägga sina första egg, vi kan känna att hon är svullen på sidorna och snart börjar vi se på hennes form att eggen är på G inom någon vecka. Men då var frågan, hur ska platsen se ut där hon ska lägga sina egg? kan man ta en vanlig kartong med jord i och vatten? Skulle bli glad om du hade några goda råd till mig. Tack på förhand. /Viktoria & lilla Xena.

  Gilla

 7. Hej!

  Så bra att du hör av dig! Äggläggning är ett väldigt kinkigt kapitel för leguaner. Till att börja med tycker jag att du ska höra av dig till din veterinär – jag hoppas att du har en bra leguanveterinär som du redan har kontakt med, annars rekommenderar jag varmt att du ringer Marianne Tornvall på Mälarens smådjursklinik. Hon är otroligt kunnig och trevlig! Klinikens hemsida finns här: http://www.malarensmadjur.se/ De har också en del skötselråd för leguaner på sin hemsida.
  Det är jätteviktigt att du verkligen går till en veterinär som har specialiserat sig på reptiler. Det ingår väldigt lite om reptiler i veterinärutbildningen, så även de veterinärer som säger sig behandla alla djur kan inte tillräckligt om leguaner egentligen.

  Det är svårt att få en leguan att lägga sina ägg i fångenskap. De vill ha ett varmt ställe med rätt blandning av sand och jord som dessutom är konstant fuktigt. Vi byggde en stor äggläggningslåda till Katla (det finns massor av tips på nätet: https://www.google.se/search?q=nesting+box+iguana&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a), men hon struntade helt i den. Hon lät bli att lägga sina ägg alls, slutade äta och blev bara större och större. Till slut tog vi in henne till Marianne och steriliserade henne och plockade ut alla äggen. Hon hade närmare en halvliter ägg i magen! Det som kan hända om de får gå för länge är att äggen kan gå sönder och ”ruttna” i magen på dem och det dör de oftast av – det går väldigt fort. Så det bästa är om du har en veterinär på lut och åker in om inte Xena börjar lägga äggen snart. Har hon slutat äta? Om hon fortfarande äter är det nog ingen fara än.
  För Katlas del gick operationen bra, hon var medtagen, jättetunn och väldigt sur när vi hämtade henne, men hon repade sig snabbt och började direkt äta igen. Däremot återbildade hon sina äggstockar, så efter ett år fick vi göra om alltihopa på den stackaren. Det är tydligen väldigt ovanligt, men det kan hända. Nu är hon däremot ordentligt steriliserad.

  Om du vill ha generella skötselråd kan jag rekommendera Melissa Kaplans sida, du kan ladda ner en pdf med skötselråd härifrån: http://www.anapsid.org/iguana/icfs/index.html. Det finns också en del bra råd på svenska här: http://hem.passagen.se/exotic/caresheets/leguan.htm

  Och om hon inte redan är försäkrad så är det väldigt bra att se till att försäkra Xena. Det kostar inte så mycket att försäkra leguaner hos Agria (runt 500-600 kr/år) och vi har tjänat in det många gånger om!

  Åh, just det, glöm inte att ge henne extra kalktillskott nu när hon behöver kalk för att bilda ägg!

  Du får jättegärna maila mig om du undrar mer över vad du ska göra eller bara vill prata leguan! Min e-post är nageldraken@talan.se.

  Gilla

 8. Asså hennes mun är ju bland det gulligaste ever!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: