Bränd drake

Häromdagen var det dags för ännu en tur till veterinären för Katla. Det är verkligen tur att vi har henne försäkrad med tanke på hur mycket vi ränner till veterinären med henne. Den här gången hade vi upptäckt en skada på henne, det var liksom vätskande och konstigt och uppenbarligen väldigt ömt. Enligt veterinären är det en brännskada, förmodligen har hon brännt sig på varmvattensröret i badrummet. Suck. Så nu blir det till att hitta någon slags isolering till röret så det inte händer igen och så ska lillskruttan smörjas in med en antibakteriell salva morgon och kväll.

Tyvärr är brännskador inte helt ovanliga på leguaner. De har inte samma sorts temperaturavkänning som vi och är inte särskilt känsliga i huden för temperatur. Om jag minns rätt så känner de av temperatur i hjärnan, och då är det blodets temperatur de känner av. De kan med andra ord ligga och bränna sig utan att reagera på det. Det är därför man absolut inte ska ha värmestenar till ödlor. Om stenarna går sönder och inte stänger av sig som de ska kan ödlorna bli ordentligt skadade. Vi har en värmelampa ovanför hennes hylla istället.

Känsliga läsare varnas, så här ser hennes skada ut. Det här är efter något dygns behandling, så det är torrare än när vi upptäckte det. Det ser ut att läka fint och har torkat upp bra. Hon verkar inte heller vara lika öm. Men stackars lilla draken som ska råka ut för saker hela tiden. Nu är hon i alla fall till slut bra i magen efter den där infektionen hon har gått och dragit på. Leguaner är känsliga varelser, som egentligen inte alls borde bo i vårt klimat. Jag skulle aldrig köpa en leguanunge, för jag tycker inte att man ska stödja uppfödning av leguaner här i norr. Vill man ha en leguan är det bättre att ta över en vuxen, det finns många leguaner som behöver nya hem.

DSC05363

DSC05364

We have had to take poor Katla to the vet again. This time she has managed to burn her skin, probably on the hot water pipes in the bathroom. So now we’ll have to put some antibacterial cream on the wound twice a day and find some way of isolating the pipes. Fortunately, she seems to heal well and the wound has already dried up nicely.

Publicerat på april 13, 2013, i Katla. Bokmärk permalänken. 9 kommentarer.

 1. Usch då, hon råkar ut för mycket stackaren! Hoppas det läker snabbt.

  Gilla

  • Ja, de är känsliga små varelser, leguaner. Och så har hon väl inte så bra självbevarelsedrift, direkt… Det ser ut att läka fint i alla fall, och hon verkar inte ha ont av det så länge man inte petar på det, så det ordnar sig nog.

   Gilla

 2. Lilla snuttan. Hoppas hon blir bra snart. Jag ÄLSKAR Katla – det har du förstått va? 😉

  Gilla

 3. Oj, lilla pluttan… Stackarn… Tur att ni är så bra ägare och ser till henne ordentligt.

  Gilla

 4. Stackars Katla! Jag älskar förresten det namnet, måste vara det bästa namnet på en ödla jag hört.

  Gilla

 5. Mrs Data: Haha, ja, jag började misstänka det, faktiskt! Och det gör du rätt i! 🙂

  Sminkan: Vad gör man inte för sina fyrfota älsklingar?

  Elin: Vi döpte faktiskt om henne när vi tog över henne. Hon hette Bob under sina första år (det tar ett tag innan man säkert kan könsbestämma leguaner). Vi tyckte hon skulle ha ett riktigt draknamn! 🙂

  Gilla

 6. Nej men stackars liten! Hoppas att hon läker snabbt!

  Gilla

 1. Ping: Uppdatering om Katlas brännsår | Nageldraken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: